Dice. Zlín. Svět.

Cestování za hubičku – jak se ubytovat a najíst chytře a levně! (Díl 2.)

Cestování za hubičku – jak se ubytovat a najíst chytře a levně! (Díl 2.)

Přichází druhý díl našeho reportu z workshopu „Cestování za hubičku“, kde jste se mohli dozvědět mnoho užitečných rad o tom, jak cestovat po světě a nasbírat přitom co nejvíce zážitků a zároveň co nejméně provětrat peněženku! Workshop se uskutečnil 14. dubna 2015 v prostorách Baťova institutu v rámci festivalu neziskových organizací Život není zebra. Ať již jste nemohli přijít, nebo jste si nestačili vše řádně poznamenat, čtěte dál! Dnešní díl se věnuje tomu, jak se dobře ubytovat a jak neumřít hlady, ať jste kdekoliv!

fotomapabla bla


Ubytování

Charismatický Jiří Stýblo, ostřílený cestovatel a nebojácný dobrodruh, nám objasnil, jaké další možnosti ubytování kromě nudných a drahých hotelů existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a na co si dát pozor.

Hostel

Asi nejčastější formou ubytování, po nížsáhne mladý cestovatel, který se snaží ušetřit, je právě hostel. Není samozřejmě hostel jako hostel, ale v průměru se ceny za osobu a za noc v Evropě pohybují od 10 do 30 euro v případě sdíleného pokoje a od 20 do 50 euro v případě pokoje privátního.

Výhody

  • možnost seznamovat se a sdílet s ostatními cestovateli

  • služby ulehčující pobyt a orientaci v místě

  • lze očekávat jistý standard

  • jistota „své postele“

Nevýhody

  • platíte

  •  na sdílených pokojích se vedle stokilových „kamarádů“ po pěti pivech nemusíte vždy vyspat 

  •  nízká míra soukromí a s tím souvisejícího pohodlí 


V současné době se můžete na svých cestách setkat s dvěma hlavními typy hostelů:

Designový

Většinou čistý, spíše masovější, dbá se na vysokou kvalitu služeb. Obvykle se tam hůře navazují kontakty a hosté jsou spíše turisté než cestovatelé.

Baťužkářský

Často spíše komornější a útulně/alternativně zařízený, kapacita do cca 30 míst (i když v dnešní době se objevují i masovější backpackers‘ hostels). Bývá kompletně ve správě úzké skupiny lidí. Možná bude v koupelně chybět ručník, ale vždy dostanete dobré rady a tipy a navážete zpravidla osobnější vztahy.

 

Kde vybírat hostely? Nejlépe pořídíte na serverech, které slouží jako masové vyhledávače hostelů. Na nich najdete všechny hostely v daném městě pohromadě i s recenzemi a hodnocením. Naší radou je najít si ten váš na jednom z nich, a pak kontaktovat hostel přímo. Vyhnete se tak poplatkům a možná vychytáte i akční ceny!

www.hostelbookers.com

www.hostelworld.com

www.boking.com/hostels

 

Couchsurfing

Jsme si jistí, že mnozí z vás mají s touto stránkou více zkušeností než my. Couchsurfing je platforma sloužící cestovatelům k vzájemné výpomoci, ať už s ubytováním či setkáváním. V praxi to znamená, že můžete bezplatně přespat na bytě u lidí, kteří to v dané destinaci nabízí, pakliže váš profil považují za důvěryhodný (reference, verifikace kreditkou, apod.). Nemyslete si však, že přespání (téměř) zadarmo v neznámém městě je jediný způsob, jak tuto platformu využít. V mnohých evropských městech jsou členové dané komunity Couchsurfing velice aktivní a organizují různé výlety, kterých se můžete zúčastnit a poznat tak danou lokalitu očima místních. Často mají místo v autě!

 

Výhody

  • platforma funguje bezplatně

  • poznáváte lidi, kteří v daném místě bydlí a danou lokalitu znají

  • hostitelé nečekají finanční odměnu, přesto je slušné nějaký dárek přivézt

  • máte k dispozici vše, co vám hostitel poskytne

 

Nevýhody

  • hostitele předem neznáte, nevíte, jestli si s ním sednete

  • z důvodu popularity Couchsurfingu se mnozí hostitelé (z naší zkušenosti především  v asijských zemích) snaží na svých hostech „nenásilně“ vydělat (neplatíte za přespání, ale další ráno si musíte koupit veverku)

Couchsurfing není jediná stránka svého druhu. Existují i jiné, méně populární a méně ověřené, ale zároveň méně komercializované.

www.bewelcome.org

www.hospitalityclub.org

www.globalfreeloaders.com

www.tripping.com

 

Apartmány a guest houses

Pokud je vás více nebo chcete být o samotě a mít větší komfort, zkuste si pronajmout apartmán s pomocí populárních a ověřených serverů. Něco vás to bude stát, ale například ve velkých městech USA to často bývá ta nejlepěí možnost.

www.airbnb.com

www.housetrip.com

Máme jeden tip také pro hotely. Kromě oblíbeného serveru booking.com a mnoha jemu podobných existuje také stránka HotelTonight, jakýsi „slevomat“ pro hotely. Naleznete tu nabídky ubytování v hotelových zařízeních po celém světě se slevami last minute. Sledujte jejich facebookové stránky, kde čas od času objevíte exkluzivní promo kódy a speciální akce.

 

Další možnosti ubytování

Ti zálesáctější z vás určitě už někdy před hotely dali přednost táboření. Jeho výhody jsou, že je nízkonákladové a „svobodné“, člověk je v úzkém kontaktu s přírodou. Problémem je, že především v západních zemích je třeba dodržovat stále přísnější pravidla, zákazy táboření se tam množí jako houby po dešti a pokuty za porušení těchto zákazů jsou nemalé.

Pro ty odvážnější je tu spaní v autě, které šetří čas a peníze, pokud se spokojíte s omezeným pohodlím a jste připraveni za chladnějších nocí popojíždět o pár kilometrů v marné snaze trochu vytopit vnitřek automobilu. Ti, kteří tento způsob „ubytování“ zvolili, rádi vzpomínají na moment, kdy se ráno probudí a rozhlédnou kolem. Pokud jste zastavovali za tmy, budete zajisté překvapeni, kde jste se to vlastně ocitli.

Poslední možností, kterou zmíníme, je hledání ubytování přímo na místě. Mohlo by se zdát, že takto se vám výlet pouze prodraží, ale především v méně rozvinutých zemích se jet na blind může vyplatit. Malé hotýlky často nemají internetové stránky, navíc kdekterá babička ráda pronajme pokoj ve svém skromném domečku, aby si přivydělala při důchodu. Stačí se jen trošku porozhlédnout nebo poptat, vše se vždy nějak vyřeší.

 

Stravování

Netradičními způsoby, jak se stravovat na našich cestách, nás provedla Janča Pastyříková. Na oslavu 423. výročí narození Jan Amose Komenského Janča svou prezentaci pojala ve stylu Orbis Pictus. Poznejte svět jídla s námi v obrazech!

1.tripadvisord

Aplikace jako Tripadvisor je dobrým pomocníkem na cestách. Na základě lokality, ve které se v momentální chvíli nacházíte, vám aplikace dokáže říct, kde je nejbližší zdroj potravy. Kromě toho, že vám řekne, kolik kroků udělat a kolik rohů minout se dozvíte také užitečné informace z komentářů strávníků, kteří se v oné destinaci nacházeli již před vámi.

Také aplikace jako Foursquare se dá využít i k jiným, užitečnějším věcem, než je usilování o post starosty určitého místa. Informace se u této apky dají těžit podobným způsobem jako u Tripadvisoru.

Webová stránka USA TODAY TRAVEL: Experience Food and Wine překypuje články jako Seven ways to share a meal with strangers či 10Best: Apps for traveling foodies. Takže pokud nejseš fajnovka, která si potrpí na příbory zabalené v ubrousku, tak možná oceníš možnost stravování v podobě sdílení jídla. Co takové sdílení jídla je a co všechno obnáší?

eatwith

Webová stránka www.eatwith.com je místo, kde se setkávají milovníci cestování a jídla. Tito lidé necestují pouze za cílem odškrtnout si další položku ve svém listu splněných přání. Jejich vášní je spojení všech smyslů, kde chuť je jednoznačně tím dominantním. Uvař, pozvi, sdílej a pak jeď, zkontaktuj, pozvi se a sdílej pochutiny se stejně naladěnými lidmi.

foospotting

Stránka www.foodspotting.com je místo, kde nenajdeš turistické selfíčka, ale fotografie jídel tak, jak doopravdy vypadají. Jestliže se chceš jít někam najíst a z vyfotoshopovaných fotek jídla na oficiálním webu tvá míra důvěry rapidně klesá, tak je na čase vyzkoušet tuto aplikaci. Věř těm, kteří tato místa již navštívili a naservírované dobroty řádně vyfotili a okomentovali.

 

Stránka www.mealsharing.com je podobná záležitost jako Eatwith, avšak více neformální. Na stránkách vždy najdeš místo, čas, název akce a co se servíruje. Můžeš tak například zažít neopakovatelný zážitek uprostřed Berlína spolu s místními v podobě snídaně dle tvého gusta.

mealshare

Bereš svoji partnerku na dovolenou a chceš s ní zažít pěkný večer? Neutrácej zbytečně v restauracích, jejichž naleštěné kliky od záchodů působí snobsky jako deset příborů na stole, a raději si luxus dopřej někde jinde a mnohem příjemněji. Na webové stránce www.kitchensurfing.com najdeš celou řadu šéfkuchařů, kteří pro tebe uvaří a obslouží tě u sebe doma. Netradiční zážitek, jehož autenticita tě polapí a nepustí.

spottedbylocals

Zahoď turistické brožury, které jsou stejně plné product placementu a zkus navštívit stránku www.spottedbylocals.com. Jak život v určitém městě chodí a kam by ses měl podívat, ti poví ti nejpovolanější – lokální panstvo.

leftoverswapt

Až pojedeš do Ameriky, fástovky tě přestanou bavit a peníze už taky nebudeš mít, tak vytáhni svůj chytrý telefon a stáhni aplikaci LeftoverSwap. Tato aplikace vyhledá tvoji lokalitu a najde nebližší místo, kde se můžeš najíst. Respektive, kde můžeš dojíst něco, co by bez tvého hladu skončilo v koši. A naopak – jestliže ti zbývá ještě půl kila špaget a je ti líto je darovat sousedovic psu, tak o tom dej vědět. Možná některý zbloudilý turista ocení právě toto gesto.

Trashwiki je již silnější oříšek a pokud ti říká něco pojem dumpster diving, tak přihořívá. V současné době se až 40 % vyprodukovaného jídla dostane do odpadkových košů ještě předtím, než se ocitne před samotným konzumentem. Jídla tedy není nedostatek, ale jeho produkce není zrovna na jedničku. Hypermarkety vyhazují vše, co nezapadá do norem požadavků průměrného konzumenta 21. století, a tak se kontejnery za supermarkety plní zbožím, které je stále poživatelné.

robgreenland

Na blogu Roba Greenfielda se můžeš o těchto dumpster aktivitách dozvědět ještě více. A když tě dumpter nezajímá, tak ti Rob alespoň řekne, jaké to je žít třeba rok bez sprchy.

hel4homeless

Další možností, jak si altruistickým přístupem obstarat jídlo je připojit se ke komunitě, jako je Food Not Bombs nebo Help4homeless. Tím, že navaříš pro lidi bez domova ze surovin, které buď vyhrabeš z popelnic nebo dostaneš od sponzorů, neuděláš jenom dobrý skutek, ale uvědomíš si další spoustu věcí. Například to, jak většina společnosti vnímá jídlo jako samozřejmost, ač tomu v mnohých případech tak není…


Doufáme, že jsme vás aspoň trochu naladili na cestovatelskou vlnu! Díky nám už víte, jak se dostat do vaší destinace, jak se ubytovat a co jíst. Příště se těšte na poslední díl reportu z „Cestování za hubičku“, kde se dozvíte o různých vychytávkách, které z vaší cesty udělají ještě větší dobrodružství! Sledujte naše facebookové stránky a o všem budete informováni jako první. Všem současným i budoucím cestovatelům přejeme šťastnou cestu!

Další příspěvky

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'