Dice. Zlín. Svět.

Cestování za hubičku – tipy a triky na levné a netradiční šťůrování světem! (Díl 1.)

Cestování za hubičku – tipy a triky na levné a netradiční šťůrování světem! (Díl 1.)

Dne 14.4.2015 jsme pro vás v Baťově institutu přichystali povídání o tom, jak cestovat nízkonákladově a užívat si na cestách trochu jinak. Děkujeme, všem, kteří dorazili! Pro ty z vás, kteří nemohli přijít nebo si nestihli všechny rady zapsat za uši, jsme připravili seznam všech odkazů, o kterých jsme během našeho workshopu „Cestování za hubičku“ mluvili. Dnes pro vás máme první část, která se věnuje dopravě a všemu kolem ní! Doufáme, že vám některé z těchto stránek přijdou vhod, a přejeme šťastnou cestu!

kufr


Doprava

Jako první jsme měli šanci si poslechnout rady a vychytávky Evči Gartnerové, jak se do vaší kýžené destinace dostat co nejchytřeji a nejlevněji. Svou prezentaci měla rozdělenou do několika částí, podle druhu dopravního prostředku (letadlo, autobusy a vlaky, auto), a vše zakončila seznamem několika chytrých aplikací pro vaše ještě chytřejší telefony!

Skyscanner

Většina z vás pravděpodobně zná server Skyscanner, internetový vyhledávač spojů leteckých společností. Mezi jeho výhody patří to, že letenky hledá komplexním způsobem, často neopomínaje ani nízkonákladově společnosti, jako je Ryanair, a navíc umí porovnávat ceny letenek u různých zprostředkovatelských serverů (tripsta, ebookers, airtickets24) tak, abyste snadno našli tu nejlevnější možnost.

skyscanner1
Pokud jste flexibilní, nebojte se se Skyscannerem experimentovat. Zkuste nevolit konkrétní datum, nýbrž celý měsíc, server vám pak sám vyhledá, které datum vychází nejlevněji. Místo jednoho letiště nebo města zadejte jen název země, odkud chcete odlétat, a zjistíte, kolik stojí letenky z různých letišť najednou.

Další vyhledávače letenek

www.kayak.com
www.expedia.com
www.drungli.com
www.airfarewatchdog.com – především pro lety po americkém kontinentě
www.skiplagged.com
Google Flights
www.hipmunk.com
www.skypicker.com – zadejte, odkud letíte, a na mapě se vám ukáže, kolik stojí nejlevnější letenka do různých měst po světě!

 


Nízkonákladové společnosti

Letecké společnosti

Ryanair
Easyjet
Wizz Air
Air Asia – pro jihovýchodní Asii
Thai Lion Air – pro jihovýchodní Asii
Autobusové společnosti:
Simple Express – zabookuj levně jízdenky online, prvních pět cestujících platí jen 3 €!
Megabus – autobusové jízdenky pro USA a západní Evropu
PolskiBus.com – levné jízdenky po Polsku a okolních zemích
Flixbus – německá autobusová nízkonákladová společnost

Tipy a triky

Rezervační systémy nízkonákladových společností udělají vše pro to, aby vám let pokud možno co nejvíce zdražili. Dejte si pozor na skryté nepotřebné poplatky za cestovní pojištění, půjčení auta a podobné! Servery využívají vašeho chování na internetu, aby odhadli, kam se chystáte jet, a danou destinaci vám pak patřičně zdraží. Nejlepší obranou je anonymní okno při hledání letů (Ctrl + Shift + N pro Google Chrome), které po zavření smaže všechny cookies z daného sezení. Cookies můžete také smazat ručně, zde je návod pro Google Chrome. Mějte také na paměti, že ceny letů z České republiky budou logicky nejvyšší pro uživatele v České republice.
Traduje se, že nízkonákladové letecké společnosti (především Ryanair) mění ceny svých letů každý týden po úterý, tento den by teoreticky měly být jejich letenky nejlevnější. Daily Mail pro změnu říká, že nejvýhodnější je kupovat letenky Ryanair 10 dní před odletem. Ani jednu z těchto možností nemáme ozkoušenou, ale rádi se poučíme od vás!
Před cestou se informujte, zda se vás jako studentů nebo mládežníků netýká nějaká sleva. Železničná spoločnosť Slovensko, tedy „Slovenské dráhy“, sveze každého, kdo je zapsán na denním studiu kdekoliv v EU, po Slovensku úplně zadarmo. Musíte si však nechat před cestou vystavit zvláštní průkaz, který vám vydají na kterékoliv pobočce ZSSK po předložení potvrzení o studiu.
Autostop (hitchhiking)
Pro ty odvážnější jsme našli čtyři stránky, které vás připraví na stopování po světě a poskytnou vám mnoho užitečných rad.
Hitchwiki – „Stopařův průvodce po stopování světem.“
www.hitchhikers.org – „Couchsurfing“ stopařů, bohužel nebývá často aktualizovaná.
Hitchiking partners worldwide – Facebooková skupina sdružující všechny vášnivé stopaře
NOMADS – a life of cheap/free travel – Facebooková skupina o levném cestování, kde vám rádi odpovědí i na vaše nejzáludnější cestovatelské dotazy
Spolujízda (carsharing/carpooling)
Potřebujete se dostat z bodu A do bodu B? Ověřte si, kdo další má stejnou cestu jako vy, a ušetřete sdílením auta s dalšími lidmi jako řidič nebo spolujezdec!
www.spolujizda.cz
www.jizdomat.cz
www.blablacar.com
www.ridejoy.com – pro USA
WunderCar – Mobilní aplikace, s kterou najdeš laciného řidiče pro přesun z bodu A do bodu B
Mitfargelegenheit – německá aplikace, která spojuje řidiče a pasažéry se stejným cílem cesty

Pár kůl aplikací a mišmaše nakonec

Na konec pro vás máme seznámek několika aplikací a stránek, které vám přesouvání do vaší destinace zajisté zpříjemní.
Smart Layover – Máš před sebou dlouhé čekání na letišti? Proměň ho v dobrodružství s touto aplikací, která ti dovolí rezervovat hotel v blízkosti, poskytne informace o památkách v městě tvého přestupu, ukáže mapu letiště a mnoho dalšího!
GateGuru – šikovnější bráška Smart Layoveru, který tě navíc i informuje o všech změnách, které se týkají tvého letu, jako je zpoždění nebo změna brány
Friend Compass – vychytávka zabudovaná do aplikace momondo Cheap Flights & Hotels, která ti po propojení s tvým facebookovým profilem pomůže nalézt lety za tvými přáteli po celém světě
AroundMe – Jsi na neznámém místě? Tak nastartuj tuto aplikaci a zjisti, kde je nejbližší restaurace, benzínka, hotel nebo třeba wifina!
AutoSlash – server, který ti ulehčí půjčování auta a ještě ti ušetří peníze slevovými kódy a kupóny
www.travelfish.org – tvůj online průvodce jihovýchodní Asií, od Indonésie po Myanmar
The Man in Seat Sixty-One – pomocník při cestách vlakem nbeo trajektem po celém světě
Rome2rio – Je vám jedno, jak se do vaší destinace dopravíte? Zkuste tuto stránku, která vám ukáže všechny možnosti přepravy i s jejich cenami na jednom místě!

To je pro dnes vše, přátelé! Doufáme, že vám tyto stránky budou užitečné a těšíme se na vaše ohlasy! Sledujte tento blog nebo naši facebookovou stránku, abyste neprošvihli další díl reportu z „Cestování za hubičku“, tentokrát o ubytování!

Další příspěvky

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'