Dice. Zlín. Svět.

Ohlédnutí za lednovým projektem Youth Worker+ aneb Školení o správném školení

Ohlédnutí za lednovým projektem Youth Worker+ aneb Školení o správném školení

Práce s mládeží je kapitola sama o sobě. Neformální vzdělávání jakbysmet. Když se tyto dva elementy spojí a okoření se ještě kapkou mezinárodna, tak vznikají rozmanité projekty a pracovníci s mládeží jsou jejich projektovými manažery, školiteli, facilitátory, group leadery… Zkrátka je to taková banda lidí, která dává rámec neformálně vzdělávacím projektům, které mají účastníkům přinést rozvoj jejich kompetencí. Asociace DICE se těmito projekty intenzivně zabývá a jejich věrnou oporou je program Erasmus+.

Jedním z takovým projektů bylo i lednové školení Youth Worker+, které zástupce partnerských organizací školilo jak ve své práci postupovat více profesionálně a efektivně. Co si pod tím představit? Neformální vzdělávání není jen jakési posedávání v kroužku a žvanění, ale veškeré aktivity projektu se odvíjí od dané metodologie a tou se zabývalo 27 účastníků na školení Youth Worker+. Na Penzionu UNO ve Zlíně se tak sjeli lidi z České republiky, Estonska, Řecka, Lotyšska, Itálie, Polska, Portugalska, Slovenska a Spojeného království, kteří se od 8.1. do 15.1.2018 zabývali tématy jako je projektové řízení, skupinová dynamika, analýza potřeb, strom projektové logiky, správné podávání i přijímání zpětné vazby atd. Nejenom, že účastníkům byly tyto koncepty představeny teoreticky, ale následně si je mohli v praxi ohmatat. Celé jejich počínání rámovalo využití efektivních metod jako je skupinová práce, diskuze, simulace, případová studie nebo třeba brainstorming.

Jedním z výstupů projektu byla například analýza potřeb obyvatel města Zlína v oblasti kulturního vyžití a její následné zpracování do návrhu aktivit, který by tyto potřeby mohl naplnit. A tak se nejednomu Zlíňákovi mohlo stát, že na své cestě do práce narazil na Itala, který se ho ptal, kam o víkendech chodí za kulturou. Průzkum probíhal a byl intenzivní, stejně jako zpracovávání výsledků tohoto bádání. Vzniklo několik zajímavých návrhů, mezi kterými za zmínku rozhodně stojí například draft projektu Zlean on me, který by spojoval starší a mladší generace zlínských občanů. V praxi by to vypadalo asi tak, že babičce Aničce z Podvesné vysvětlíš, jak posílat emaily s přílohou a ona ti ukáže, jak upéct ten nejlepší babiččin jablkový štrůdl. A třeba ti u toho poví, jak se ve Zlíně žilo několik desítek let zpět a kam se chodilo pařit. Jedna skupina účastníků také vymyslela projekt Zlín Conect, který reflektuje problém v podobě nedostatku informovanosti občanů o akcích, nikoliv jejich absenci. Aby se tyto a další projekty nepsaly jen tak pro srandu králíků, tak si nápady našich účastníků přišel poslechnou a dát zpětnou vazbu Petr Dubovský ze Zlínského kreativního klastru.

Program školení byl výživný, obohacující a podnětný pro všechny strany. No, a aby všechno know-how nezůstalo za stěnami Penzionu UNO, tak jsme spolu s účastníky vytvořili dokument, který shrnuje to nejzákladnější, co by pracovník s mládeží měl vědět, nebo mít alespoň pojem vo co go.

Můžete se v něm seznámit se základními teoretickými poznatky z oblasti práce s mládeží, které jsou aplikovatelné v mnohých situacích. Zajímá vás jak sestavit vzdělávací aktivitu? K tomu se hodí kouknout na Bloomovu taxonomii. Jaký je rozdíl mezi metodami a technikami v neformálním vzdělávání? Jak podat osobní zpětnou vazbu, vést efektivní debriefing nebo poznat lépe svůj preferovaný styl učení? O tom všem a mnohem více bylo lednové školení Youth Worker+, které vám přináší online platformu s odpovědmi na tyto a mnohé další otázky – ONLINE PLATFORMA YOUTH WORKER+ KE STAŽENÍ ZDE

Nechť vám poslouží.

Pokud by vám online platforma rozjela choutky, tak se můžeme potkat na některém z našich projektů!

Tým Asociace DICE

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'