Dice. Zlín. Svět.

Festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín 2019

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech míří opět do Zlína 2. – 5. dubna v Golden Apple Cinema!

V prvním dubnovém týdnu čeká na návštěvníky čeká bohatý filmový program doplněný tématickými diskuzemi. Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu Nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude  pátrat letošní ročník, jehož mottem je Bezpečná blízkost.

I letos budou hlavním promítacím místem projekční sály Golden Apple Cinema v OZC Zlaté Jablko, ve kterém festival uvede celkem sedm snímků. „Diváci se mohou těšit na kvalitní výběr tuzemských i zahraničních dokumentárních snímků, které budou obohaceny o podnětné diskuse se samotnými tvůrci nebo odborníky na dané téma,“ uvedla hlavní koordinátorka zlínského festivalu Jana Pastyříková.

Kromě projekcí určené pro veřejnost nebudou chybět i snímky určené pro školní kolektivy.

Z promítaných dokumentů stojí za zmínku snímek Láska a prázdná slova, který se věnuje tématu Alzheimerovy choroby a do diskuzepo filmu svými zkušenostmi přispějí zástupci Alzheimer centra Zlín. Dalším z promítaných dokument je Rekonstrukce Utøyi, který přibližuje kauzu útoku na norský letní tábor v roce 2011. Několik přeživších se pomocí intimního scénického experimentu pokusilo zprostředkovat zážitek z události, která se pojí se jménem Anders Behring Breivik. Z českých dokumentů bude promítán snímek českého režiséra Filipa Remundy, který byl zařazen i do Českého žurnálu. Dokument Bratři Okamurové pojednává o naprosto rozdílných osobnostech třech bratrů skrze netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny.

„Bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa.“

Barevné otazníky a vykřičníky, které zaplavují vizuál a rozpohybují festivalovou znělku, odkazují právě k tématice složitého vyhledávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu. „Někteří z nás jsou si více jistí svým místem, u některých z nás se tahle jistota v průběhu času mění – proto spolu otazníky a vykřičníky v naší letošní kampani svádí souboj, z jiného úhlu pohledu se však ukazuje, že bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa,“ vysvětluje autor vizuálu Matyáš Trnka.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se ve Zlíně uskuteční od úterý 2. 4. do pátku 5. 4. 2019.
Další informace na www.jedensvet.cz/zlin nebo na Facebooku a Instagramu Jeden svět Zlín.

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'