Dice. Zlín. Svět.

Promítej i ty! a měj kino za pár kliků

Promítej i ty! a měj kino za pár kliků

Jestli jste už taky vyměnili venkovní potulování se za pohodlí domova a koukání na filmy, tak jsme na stejné vlně. My si k tomu jedeme ještě vlnu dokumentárních filmů, ale trošku z jiného úhlu. Takovou vlnu, na které se s námi můžeš svést v dubnu 2017 a navštívit druhý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Zlín 2017.

Loni jsme si odbyli premiéru a letos jsme tu v plné síle, připraveni obohatit zlínské kulturní prostředí jak se sluší a patří! Pokud jsme se minulý rok nepotkali nebo jste o nás ani nikde nezavadili a teď se ptáte, o co se tu jedná, tak jen ve zkratce: Jsme tým mladých lidí, kterým není aktuální společenské dění lhostejné. Pod křídly Asociace DICE ve Zlíně pořádáme kulturní akci Jeden svět, festival dokumentárních filmů o lidských právech, který v rámci celé České republiky zaštiťuje Člověk v tísni. Loňským tématem festivalu se stal „Domov“. Příprava tématu letošního ročníku je v plném procesu a my vás budeme průběžně informovat, vtahovat do problematiky a zvát na fesťák o sto šest.

Zdá se vám festival Jeden svět zajímavý a chcete se zapojit? Budiž. Promítej i ty! je databáze nadupaná top dokumenty, které mají co dočinění se samotným festivalem. Ty a tvá banda si můžete vybrat dokument dle libosti a mít kino za pár kliků. Zdarma a legálně je možné stáhnout si jakýkoliv dokument z aktuální nabídky 46 filmů. Stačí si půjčit projektor od kamaráda, pozvat všechny známé a v hospodě nebo třeba u sebe doma jim k pivu místo fotbalu nebo telenovely pustit něco, co je dost možná chytne za srdce, posadí na zadek a ještě nějakou dobu se jich nepustí. A jak to celé v praxi vypadá? O tom by ti například letošní organizátoři festivalu Skrz Prsty mohli vyprávět. Poslední listopadový den totiž uskutečnili promítání dokumentu Plavba, který je právě v databázi Promítej i ty! Na jejich webu si můžeš přečíst nejenom o samotném promítání, ale také o festivalu, který si pro rok 2017 bere na paškál téma svobody.

A proč se nebát zorganizovat vlastní promítání? No, jednak jsou všechny filmy přístupné zadarmo, a co je gratis, to je přece super, no ne? Ale vážně, žerty stranou. Každý člověk, ke kterému se libovolný společenský problém dostane, který se nad ním zamyslí, který ho posune dál, je náš kamarád a zaslouží si respekt. Pomáháte nám šířit povědomí o aktuálním dění, rozvířit debatu, a i když „nutíte“ je velmi ošklivé slovo, tak ano, nutíte lidi přemýšlet, diskutovat a koukat se kolem sebe.

Ještě jeden benefit? Tak dobře. Vůbec se nemusíte bát, že budete za exoty. Jen ve Zlínském kraji loni proběhlo 77 výpůjček filmů. Pro inspiraci, žebříčku nejoblíbenějších filmů vévodí dokument Co se nenosí, zabývající se upcyklací v oděvním průmyslu, druhá se umístila Švédská teorie lásky, rozpitvávající model tzv. „rodiny budoucnosti“, který má ve Švédsku tvořit moderní společnost, ale jaksi se to nedaří.

Chcete vědět víc? Na webových stránkách www.promitejity.cz najdete spoustu užitečných informací, včetně aktuální nabídky filmů. My se do promítání hodláme zapojit s velkou vervou! Takže pokud vás taková zimní večerní smysluplná čumenda láká také, tak se zapojte a promítejte dle svého gusta!

Promítání zdar!

Za tým Jednoho světa 2017

Lukáš Kapinus

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'