Dice. Zlín. Svět.

Brodek u Přerova byl plný života a Asociace DICE byla opět u toho!

Brodek u Přerova byl plný života a Asociace DICE byla opět u toho!

Život je plný protikladů, někdy veselý a někdy smutnější. Život je pro každého jiný a může mít mnoho podob. Všechno, co život může být, letos už popáté oslavil festival s příznačným názvem Život je. Na tři srpnové dny tak byl život jeho návštěvníků především o hudbě, tanci a inspirativních přednáškách. Na programu byla ale kromě domácích i zahraničních kapel, hudebníků a řečníků i řada workshopů. Návštěvníci festivalu si tak mohli zacvičit jógu, naučit se masírovat nebo hrát na tradiční australský hudební nástroj didgeridoo.

Co ale dělalo z festivalu unikátní událost, byla jeho mezinárodní atmosféra. Festival totiž kromě místních pomáhal připravovat i tým evropských dobrovolníků, z nichž někteří do moravského městečka Brodek u Přerova přijeli pod záštitou programu Erasmus+ financovaného Evropskou unií.

Více než 30 mladých lidí z 6 evropských zemí, od Portugalska až po Estonsko, se ale v Brodku nestaralo jen o hladký průběh festivalu. V rámci výměny mládeže se také naučili, co všechno za přípravou festivalu stojí a jak mohou podobným způsobem oživit i své vlastní město. Dostali možnost si krok za krokem vyzkoušet, jak festival vzniká – od prvotní myšlenky až po samotnou organizaci.

Festival vyrazili propagovat také do ulic Olomouce a Přerova. Osobně šli také pozvat účastníky HandiCampu, mladé hendikepované lidi, kteří svou pozitivní energií udělali z festivalu ještě veselejší místo.

Kromě toho ale měli možnost během týdne před samotným festivalem také lépe prozkoumat i život sám. Skrze interkulturní rána, během kterých jednotlivé národní týmy představily svou kulturu, mohli ocenit jeho různorodost, skrze tanec a pohyb mohli poznat lépe své tělo a skrze meditaci náhlednout, co se děje v jejich mysli.

Stejně, jako je pět prstů na ruce v logu festivalu, i sám festival završil svým pátým ročníkem svou existenci. Inspirace, kterou nabídl jak účastníkům mezinárodního projektu, tak jeho návštěvníkům, ale doufejme bude přežívat i nadále. Protože život zkrátka je a už to samo o sobě stojí za oslavu. Kdykoliv a kdekoliv.

Velké díky patří Domu zahraniční spolupráce, který tuto akci podpořil v rámci programu Erasmus+. Chceš-li si podobný projekt sám zažít, sleduj náš Facebook!

Comment(0)

LEAVE YOUR COMMENT HERE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. aria-required='true'